• YARIM ALTIN
    8.158,00
    % -0,27
  • AMERIKAN DOLARI
    32,5167
    % -0,08
  • € EURO
    34,9708
    % 0,35
  • £ POUND
    40,8114
    % 0,54
  • ¥ YUAN
    4,4876
    % -0,12
  • РУБ RUBLE
    0,3531
    % 0,45
  • BITCOIN/TL
    2074347,665
    % -4,02
  • BIST 100
    9.793,41
    % 0,73

Meksa Yatırım Haftalık Hisse Önerileri – (12-16 Aralık 2022)

Meksa Yatırım Haftalık Hisse Önerileri – (12-16 Aralık 2022)

Bu makalemizde sizlere Meksa Yatırım Haftalık Hisse Önerileri – (12-16 Aralık 2022) ile alakalı ayrıntılı Program tanımı yazısını paylaştık. Yazımızda ayrıca Meksa Yatırım Haftalık Hisse Önerileri – (12-16 Aralık 2022) gibi yanıtları da bulabilirsiniz.

Haftalık Piyasa Yorumu

Piyasalar için bu hafta merkez bankaları faiz kararlarının öne çıktığı bir gündem var. AMERIKA BIRLEŞIK DEVLETLERI, Avrupa ve İngiltere merkez bankalarından faiz kararları gelecek. En çok merek edilen 14 Aralık’taki AMERIKA BIRLEŞIK DEVLETLERI Merkez Bankası (Fed) kararı olacak. Piyasaların gözü kulağı orada olacak desek yeridir. 50 mi, yoksa 75 baz puanlık mı artırım olacak? Piyasalara Fed başta olmak üzere öncü merkez bankalarının para siyasetleri yön vermeye devam ediyor. Bu konudaki algı ve beklentiler o kadar çok sıklıkla değişmeye başladı ki bu toplantıya ait net bir beklentiden söz etmek zor. Geçmiş toplantılarda daha net bir piyasa görüşü vardı. AMERIKA BIRLEŞIK DEVLETLERI enflasyonundaki düşüşle beraber Fed Başkanı Powell’ın “Aralık toplantısından itibaren faiz artırımını yavaşlatmaktan” söz etmesini piyasalar pozitif idrak etmiş ve 50 baz puanlık faiz artırım ihtimali %85 düzeyine yükselmişti. Sonraki mertebede, başta AMERIKA BIRLEŞIK DEVLETLERI tarım dışı istihdamının 200 bin beklentiye karşılık 263 bin gelmesi, AMERIKA BIRLEŞIK DEVLETLERI 3.Çeyrek büyümesinin (GSYH) beklentileri aşarak %2.9 olarak izah etmesi ve PMI verilerinin yüksek gelmesi ekonomideki kuvvetli görünümün sürdüğü değerlendirmelerini beraberinde getirdi. Bu vaziyet Fed’in elinin deşarj olduğu ve saldırgan faiz artırımlarının devam edebileceği algısını öne çıkarınca tekrar 75 baz puan ağırlık kazandı. Faiz artırımı devam edecek ise diye başlayan değerlendirmeler ile ekonomilerde yavaşlama ve resesyon senaryoları yine devreye girdi. Ekonomideki bekleyişlerin değişmesi petrol kadar emtia ücretlerine da yansıma gösterdi. Endüstri emtiaları (çelik, bakır) yükselirken tarım emtialarında (buğday, kahve, pamuk) düşüş yönünde hareket etti. Piyasalar bu koşullar altında 14 Aralık Fed toplantısını beklemeye başladı. 50 baz puanlık artırım pozitif, 75 baz puanlık artış ise parasal sıkılaşmanın devamı olarak görülüp negatif algıya neden olması olası görülüyor. Çarşamba gününe kadar bu algı değişmezse tabii ki. Bilinen bu sıralar sıkça değişiyor. Hali hazırda 50 baz puanlık artırım daha ağırlıklı görülüyor. Ayrıca toplantının hemen peşinden Fed Başkanı Powell’ın izahları da ileriye yönelik projeksiyonlar açısından önemli olacak. Dış piyasalarda sakin seyirle bekleyiş havası sürüyor. Fed daha çok göz önünde olsa da 15 Aralık’ta Avrupa ve İngiltere faiz kararları da yakından izleyecek. Her iki merkez bankası için de 50 baz puanlık artırımlar öngörülüyor. Diğer yandan enflasyon ağırlıklı bir gündem de olacak. 13 Aralık’ta AMERIKA BIRLEŞIK DEVLETLERI, Almanya, 14 Aralık’ta ise İngiltere enflasyon verileri yakından izlenecek. Son veriler AMERIKA BIRLEŞIK DEVLETLERI’de daha bariz olmak üzere enflasyon oranlarında düşüş eğilimi belirmeye başlamıştı. Özellikle Fed toplantısı öncesine eşit gelmesi hasebiyle ayrıca önemli olacak. Petrol ve tarım başta olmak üzere birden fazla emtia ücretindeki düşüşlerin enflasyondaki gerilemeye katkı vereceğine konusunda haklı görüşler öne çıkmaya başladı.

Türkiye’de Kasım enflasyon artışı hızında uzun bir aradan sonra yıllık bazda gerileme oldu. TÜFE, kasımda yüzde 2,88 artarken Ekim’de % 85,51 olarak izah eden yıllık enflasyon baz etkisinin de devreye girmesiyle %84,39’a geriledi. Aralık ayından itibaren enflasyon verileri üzerinde baz etkisi daha fazla hissedilecek. Aralık/2021 ayında TÜFE %13.58, Ocak/2022’de ise %11.10 olması, bu evrede döviz kurları ve kamu zamlarında sert artışlar olmaması, petrol ücretindeki düşüşlere bağlı olarak akaryakıt ücretlerindeki indirimler gibi etmenlere bakılırsa, enflasyon artış hızında daha bariz düşüşler olası görülüyor. Diğer yandan TCMB verilerine göre 02 Aralık ile biten haftada yabancı yatırımcılar; Pay senetlerinde 339,7 milyon dolar alım, tahvil bonoda (DİBS) 36.3 milyon dolar satışta görüldüler. Pay senetlerinde son 5 haftadır alım yönünde hareket ediyorlar. Tutar olarak en büyük alımı bir evvelki hafta yaptılar. Ancak yabancı takası tekrar %30 düzeyinin altına geriledi. Bu görünümde yerli alımlarının oran olarak yabancı yatırımcılardan daha fazla olması asal etken olarak görülebilir. Borsa İstanbul’da yabancı yatırımcıların Kasım ayında net 238,7 milyon dolar alım yaptıkları izah etti. Yerli yatırımcı alakası dışında yabancı yatırımcıların da alıma geçmeleri olumlu. Ancak Borsa İstanbul’daki işlem hacmini dikkate aldığımızda yabancıların piyasa üzerinde etkili olduğunu söylemek zor. 2 Aralık haftasında TCMB brüt rezervlerdeki artışın devam ederek önceki haftaya göre 2.4 milyar dolar artışla 124.9 milyar dolara çıkması, bankalardaki döviz mevduatının takriben 1 milyar dolar düşüşle 203.8 milyar dolara çekilmesi kayda değer gelişmeler.

Borsa İstanbul’da Çarşamba günü görülen kâr satışlarıyla yaşanan geri çekilmelerde alımların gecikmeden gelmesi pozitif bir gelişme. Yüksek enflasyona karşı kazanç beklentisi ve pay senetlerinin seçenek olarak geçerliliğini koruması önemli bir etken olarak geçerliliğini koruyor. Kur Korumalı Mevduata (KKM) alakanın zayıflaması, döviz kurlarındaki yatay seyir, düşük faiz ortamı tasarruf sahiplerini pay senetlerine yöneltmeye devam ediyor. Öyle ki, Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre, son iki ayda 650 bin yatırımcı borsaya geldi. Son bir yılda ise yatırımcı sayısının 1 milyon arttığı bildirildi. Birkaç hafta içinde 12/2022 dönem bilanço beklentileri de fiyatlanmaya başlayacak.

Borsa İstanbul’da dalgalı seyirle beraber iyimserlik devam ederken dış piyasalarda merkez bankası faiz kararları önceki bekleyiş havası hakim.

Kaynak: Meksa Yatırım Haftalık Bülten

YORUMLAR YAZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.