• YARIM ALTIN
    8.501,00
    % 0,49
  • AMERIKAN DOLARI
    32,4994
    % 0,15
  • € EURO
    34,7596
    % 0,08
  • £ POUND
    40,6109
    % 0,36
  • ¥ YUAN
    4,4903
    % 0,22
  • РУБ RUBLE
    0,3462
    % 0,55
  • BITCOIN/TL
    2056299,303
    % 2,17
  • BIST 100
    9.497,64
    % -0,34

Meksa Yatırım Haftalık Hisse Önerileri – (19-23 Aralık 2022)

Meksa Yatırım Haftalık Hisse Önerileri – (19-23 Aralık 2022)

Bu makalemizde sizlere Meksa Yatırım Haftalık Hisse Önerileri – (19-23 Aralık 2022) ile alakalı ayrıntılı Program tanımı yazısını paylaştık. Yazımızda ayrıca Meksa Yatırım Haftalık Hisse Önerileri – (19-23 Aralık 2022) gibi yanıtları da bulabilirsiniz.

Haftalık Piyasa Yorumu

İç piyasalarda iyimserlik sürerken dış piyasalar merkez banka kaynaklı gelişmelerin etkisinde kalmaya devam ediyor. Fed) başta olmak üzere Avrupa (ECB), İngiltere (BOE) Merkez Bankaları faiz kararlarıyla beraber toplantı sonrası gelen izahlar dış piyasaları dalgalandırdı. Her üç bankanın faiz artışı beklendiği gibi 50 baz puandı ve sürpriz yoktu. Ancak toplantı sonrası yapılan izahlar “şahin” bulundu. Fed Başkanı Powell’ın “faiz artırımının devamı ve enflasyonda ikna edici bir düşüş görülene kadar faizin yüksek düzeylerde kalması gerektiği” izahlarına bir gün sonra Avrupa Merkez bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde de uydu. Lagarde, “Enflasyonun çok yüksek olduğunu ve daha fazla faiz artırmayı düşündüklerini, ECB’nin faizde piyasanın fiyatladığından fazlasını yapması gerektiğinden” söz etti. Mart ayından itibaren de “parasal sıkılaşmanın” başlayacağı sinyali verildi. AMERIKA BIRLEŞIK DEVLETLERI’de enflasyon (TÜFE) verisinin düşüşü sonrası, faiz artırımında yavaşlama beklentisiyle oluşan algı zayıfladı. Enflasyondaki düşüşe karşın öncü merkez bankalarının tavrında fazlaca bir değişim olmadığı görülürken “resesyon” beklentileri canlandı, piyasalarda risk iştahı azaldı. Bu vaziyet AMERIKA BIRLEŞIK DEVLETLERI ve diğer dış borsalara satış olarak yansıdı. Borsalar dışındaki piyasa parametrelerinde ise çok bariz bir değişim olmaması dikkat çekti. Piyasalar geçtiğimiz hafta merkez bankalarından faiz artırımında yavaşlama ve “güvercin” tonda izahlar beklerken haftanın nihayetinde değişik bir vaziyet ile ve ekonomide resesyon ihtimallerini tekrar tartışır hale getiren bir netice ile karşı karşıya kaldı.

Borsa İstanbul, dış piyasalardaki gelişmelere duyarsız. Yerli para girişlerinin sürüyor olması, yüksek enflasyona karşı kazanç beklentisi ve seçenek piyasalardaki hareketsizlik çıkışa etki eden nedenler olarak geçerliliğini koruyor. Yıl sonu yaklaşırken 12/2022 dönem bilanço beklentilerinin de fiyatlanmaya başladığı anlaşılıyor. Diğer dikkat çeken gelişme ise geçen haftaki saldırgan hareketlenmelere bakıldığında lokomotif işlevinin bankalara geçmesi oldu. Bankalardaki hareketin devamının gelip gelmeyeceği endeksin seyri açısından önem arz etmeye başladı. Bununla birlikte pay değişimi olup olmayacağı konusu izleyecek. İzleyip göreceğiz. Döviz kurları ve faiz tarafında kayda değer bir gelişme bu mertebede görülmüyor. Döviz kurları yatay, tahvil faiz oranları ise düşüş eğilimini sürdürüyor. Dikkatler Borsa İstanbul’da olmaya devam ediyor. Bir müddet daha bu görünüm korunacak gibi. Kayda değer bir diğer gelişme yabancı yatırımcı tarafında oldu. Son beş haftadır yabancı alımları vardı. TCMB verilerine göre 9 Aralık ile biten haftada yabancı yatırımcılar 321.5 milyon dolarlık pay satışı yaptılar. Tahvil bonodaki satışları ise 6.9 milyon dolar. Borsada son haftalarda hafiften esmeye başlayan yabancı rüzgarı kesilmeye başlamış gibi görülüyor. Aynı zamanda yabancı değiş tokuş gizleme oranı % 30’un altında kalmaya devam etti (%29.60). Borsadaki çıkışı taşımak yeniden yerli yatırımcıya kalmış görülüyor.

Son haftalarda bankalar döviz mevduatında düşüş, buna karşılık TCMB brüt rezervlerinde artışın sürüyor olması önemli bir data. Net rezervlerdeki eksi tutarı ise küçüldü. 9 Aralık haftasında bir evvelki haftaya göre; TCMB brüt rezervlerinde 3.8 milyar dolar artış, bankalardaki döviz mevduatında 2.4 milyar dolar azalış kaydedildi. Son bir ayda (4 haftada) takriben olarak, TCMB brüt rezervleri 11 milyar dolar artarken bankalardaki döviz mevduatı aynı tutarda 11 milyar dolar azalmış. diğer önemli verisi konut satışları oldu. TUİK’e göre konut satışları; Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %34,1 azalarak 117 bin 806 oldu. Ocak-Kasım döneminde ise bir evvelki yılın aynı dönemine göre %1,0 artışla 1 milyon 277 bin 659 olarak meydana geldi. Bu bir ölçüde, ücretlerdeki artışın konuta ulaşımı zorlaştırdığı görüşünü destekliyor. İpotekli satışlar ve yabancıya satışlarda da gerileme var. Buna karşılık TCMB kaynaklı verilerde ekim ayı bakımından konut ücret artışı, aylık %5.4, yıllık %188.2 olarak izah etti. Bir müddettir düşüşünü sürdüren Türkiye’nin 5 yıllık CDS primi tekrar 500 düzeyinin üzerine çıkarken düşüş eğilimindeki 10 yıllık eurobond faiz oranı %9.00’un altında işlem görmeye devam ediyor.

Bu hafta iç ve dış gündem çok yoğun görülmüyor. İç gündemde TCMB toplantısı ve faiz kararı izleyecek. Faiz değişimi beklenmezken piyasalar üzerindeki etkileri muhtemelen zayıf olacaktır. TCMB faiz kararlarının enflasyon ile illiyet bağının kalmaması ve ekonomide büyümeyi önceleyen düşük faiz siyaseti geçerliğini koruyor. Ayrıca son toplantı metninde faiz indirimlerinin sonlandığı yönünde ifadeler vardı. Dış piyasalarda ise AMERIKA BIRLEŞIK DEVLETLERI büyüme (GSYH) ile Çin ve Japonya’dan gelecek merkez bankaları faiz kararları izlenecek. Dış piyasalar etkileri azalmakla beraber geçen haftaki Fed ve Avrupa merkez bankalarının para siyasetini fiyatlamaya devam edebilir. Daha balanslı bir dış borsa görünümü öne çıkabilir.

Borsa İstanbul’da iyimserlik devam etmekle birlikte pozitif gelişmelerin belli ölçüde ücretlere dahil olduğunu dikkate almakta fayda var. Yorgunluk emareleri görülebilir.

Kaynak: Meksa Yatırım Haftalık Bülten

YORUMLAR YAZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.